Renovation at Bayley street

A legacy of akward spaces

Two extension in the 1970’s had added a lot of floor space. However, these had created awkward rooms and robbed the lounge of natural light. Theses also divided the modest garden into small disconnected spaces and made the pool area difficult to access.

Overview of the work

The goal was to transform the old family room into an al fresco kitchen area looking out on the pool. This was achieved by:

  1. Relocate the kitchen and dining area to the previously underutilized rumpus room
  2. Add a large sliding ‘stacker’ door to open house to the pool area and create a flowing space between the garden areas
  3. Removing the old ensuite to create an open plan space connecting the lounge to the new kitchen area

As the owner-builder I undertook: development of a new design, engaging a structural engineer, preparing plans for building approval, measuring and ordering double glazed windows, managing sub-contractors, and designing and installing a new kitchen.


Icon denoting 'plans or drawings' DOWNLOAD THE DRAWING SET [PDF]